
Det er høysesong for små, hårete, grønne kamerater. Sylteagurker er sprø og gode rå naturell, men ta nå for alles skyld å kjøp et par ekstra kilo og sylt noen glass. Å lage sylteagurker selv gir en helt egen syltetilfredshet og fine gaver. Glassene må stå minst 3 uker etter at de er laget, for å godgjøre seg. I en sval kjeller holder dessuten sylteagurkene seg godt i 6 måneder og vel så det. Hjemmesyltede agurker gir status i syltekretser og smaker uovertruffen både på pateer og posteier, i julens potetsalat, finstrimlet i råkostsalater eller til vegetarisk nøttepaté. Sylteagurker er dessuten forbløffende enkelt å lage. Først lar du agurkskivene trekke i en saltlake natten over. Neste dag koker du sammen eddiklaken, legger agurkskivene i rene glass, heller over laken til det dekker og lukker glasset. For de som insisterer på en slik riflekniv, finnes det i velassorterte kjøkkenbutikker. Størst sjanse for å komme over agurker egnet til sylting, er i innvandrerbutikker, store matbutikker og på selvplukk på gårder rundtomkring. Sesongen er kort, så sylt mens du kan.
Sylteagurk med dillkroner og hvit pepper
- 1 kg sylteagurker
- 1 liter vann og 1 dl salt pr. kg sylteagurker
- 6 dl klar eddik 7%
- 300 g sukker
- 4 dl vann
- Noen dillkroner eller dillkvister
- 2 ss hvit pepper
- 2 ss sennepsfrø (kan sløyfes)
- Evt. noen tynne skiver frisk pepperot